Walking In Your Shoes is een moderne effectieve methode met een Body/Mind benadering die empathie, mindfulness, beweging en lichaamswijsheid combineert. Walking in Your Shoes heeft mij als professional coach in mijn kracht vergroot.

Wil je ook inzicht krijgen in patronen, samenhang of kernovertuigingen die je tegenhouden om te leven zoals je het liefst zou willen leven? Of wil je ervaren hoe het is als je eenvoudiger meer uit jezelf kunt halen? Ben je op zoek naar een manier om uit je hoofd te komen en naar je innerlijk weten te gaan? Of wil je onderzoeken wat in relatieverband, zowel privé als werk (team, project) nodig is om de flow weer terug te brengen? Wil je vinden welke (innerlijke) beweging nodig is om iets te veranderen?

Walking In Your Shoes (WIYS)

Met de methode Walking In Your Shoes (WIYS) kan dit allemaal en nog veel meer. Het is een ogenschijnlijke eenvoudige methode die op een zuiver en verdiepende manier gebruik maakt van het zelf oplossend vermogen dat van nature al in ons aanwezig is. Fijnzinnig en haarscherp waardoor het inzicht verstrekkend is. Walking In Your Shoes is een methode voor empowerment, lichaamswijsheid, innerlijk weten en transformatie.

Werkwijze Walking In Your Shoes

Walking In Your Shoes is een fenomenologische Body/Mind-methode voor het verkrijgen van helderheid en helpt het bevorderen van een positieve verandering en persoonlijke groei. De waarneming wordt zonder oordeel en vrij van invulling ervaren. Het leert jezelf of anderen op een dieper niveau te kennen. Het maakt het onzichtbare zichtbaar en geeft informatie over onderstromen, patronen, onbewuste verstrikkingen, blokkades, hulpbronnen en oplossingsrichtingen in bijvoorbeeld werk, relaties, team, bedrijf, projecten, doelen, ziekten etc.

De manier van werken vertoont verwantschap met (Familie-)opstellingenwerk. Walking In Your Shoes werkt met een ‘Walker’ (representant) die de vraag of het thema loopt (de ‘Walk’). Dit kan de gecoachte als inbrenger van de vraag zelf zijn, of de coach is de ‘Walker’. Afhankelijk van de inhoud van het onderwerp wordt een keuze gemaakt. De ‘Walker’ loopt nl. in de spreekwoordelijke schoenen van de persoon de vraag of het thema

Nadat de ‘Walker’ het proces is begonnen door het uitspreken van een statement, verandert het bewustzijn en komt er via het lichaam informatie vrij met betrekking tot het thema. Tijdens de ‘Walk’ komt de ‘Walker’ in contact met het dieper weten ofwel met de lichaamswijsheid. De facilitator leidt de ‘Walker’ door het proces waardoor het lichaam direct ervaart hoe het beweegt van bv. een blokkade naar eigen innerlijke hulpbronnen, en integratie door het lichaam als vanzelfsprekend plaatsvindt.

Er kan ook gewerkt worden met ‘Double Walks” waarin twee ‘Walkers’ actief zijn, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van de dynamiek van alle soorten relaties.

Mensen die een ‘Walk’ hebben ondergaan en/of zelf de ‘Walker’ zijn geweest, geven eensluidend aan dat de opbrengst groot is. Ze noemen o.a.  gevoelens van het ontmoeten van je ware zelf, eenheid, empowerment, acceptatie en aanvaarding, mededogen, liefde, begrip, inzicht en wijsheid. De methode heeft een sterk oplossend vermogen terwijl daar niet bewust naartoe wordt gewerkt. Het zet als het ware ons zelf herstellend en transformerend vermogen ‘aan’. Het proces zorgt er ook voor dat we uit onze eigen (beperkte) concepten stappen en in een diepere wijsheid komen.

Thema’s

De techniek is eenvoudig en diepgaand. Onder begeleiding van een facilitator, in een een-op-een sessie of in een groep kun je de meest uiteenlopende vragen (laten) lopen. Te denken valt aan thema’s die te maken hebben met:

 • relaties
 • werk
 • projecten
 • passie
 • doelen
 • geliefden
 • familiesystemen
 • voorouders
 • geld
 • innerlijke delen/aspecten
 • carrière
 • succes
 • creatieve projecten
 • archetypes
 • dromen
 • kernovertuigingen
 • keuzes en beslissingen
 • (huis)dieren
 • verslaving
 • blokkades en hulpbronnen en vermogens

Toepassingsgebieden

Walking In Your Shoes is een voor Nederland vrij nieuwe effectieve methode in toepassingsgebieden als: coaching, counseling, mediation, gezondheid en welzijn, ouderschap, advisering en begeleiding van bedrijven, human resources, management en leiderschap, teambuilding (team en projecten), politiek en sociaal domein, creatieve werkterreinen zoals kunst en dans en schrijven, trainingen, etc.

IQ – EQ – BQ

We kennen allemaal de betekenis van IQ (intelligentie) en EQ (emotie). Bij Walking In Your Shoes wordt de term BQ (Body Intelligence) gebruikt. Het dieper weten wordt ook wel BQ genoemd.

Ontstaan Walking In Your Shoes

Stating one’s intention to be another person and walking with that intention, one is able, through the spontaneous wisdom of the body/mind to deeply and accurately experience that person”
John F. Cogswell, Ph.D, co-founder of Walking In Your Shoes
(Journal of Humanistic Psychology 1993)

In 1986 zijn John Cogswell, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Joseph Culp, acteur/director in Los Angeles gaan experimenteren met deze Body/Mind-methode. De techniek bleek een bijzondere diepgang te hebben: de ‘Walker’ begint met een intentiestatement en blijft vervolgens vertrouwen op het proces van intuïtieve, empathische wijsheid van het lijf. Door afgestemd te blijven op de lichamelijke ervaringen, ervaarde de ‘Walker’ een diepgaand begrip voor de persoon die hij liep (of voor het thema) zonder deze persoon (goed) te kennen of vooraf innerlijke drijfveren te weten. De ‘Walk’ liet accurate en relevante informatie zien en de persoon waarvoor gelopen werd voelde zich gehoord en gezien.

Verder experimenterend leerden John en Joseph dat de techniek van ‘Walking’ voor een zeer breed scala aan vragen kon worden ingezet en dat dit nieuwe mogelijkheden bood in zowel psychotherapie en coaching (door John) als in acteren en regisseren (door Joseph).

Gaandeweg zijn zij de techniek gaan verfijnen en Joseph heeft uiteindelijk gezorgd dat Walking In Your Shoes inzichtelijk en overdraagbaar is geworden door het proces van faciliteren van een ‘Walk’ structuur te geven.

Joseph Culp geeft al jaren met een aantal collega’s workshops Walking In Your Shoes in de Verenigde Staten. In 2006 is Walking In Your Shoes naar Europa gebracht door Christiaan Assel. Christiaan (Duitsland) werkte tot dan toe vooral met Familieopstellingen. Hij zag en ervaarde dat Walking In Your Shoes en Familieopstellingen gebruikmaken van een krachtige overeenkomst: het wetende veld.

Christiaan is opgeleid door Joseph en heeft sindsdien vanuit zijn instituut in Duitsland vele workshops gegeven en facilitators opgeleid. In zijn boek ‘Walking in Your Shoes – walking is understanding’ noemt hij WIYS een succesvol alternatief voor (Familie-) Opstellingenwerk.

In 2016 hebben Joseph Culp en Peter de Vries  de eerste facilitators in Nederland opgeleid en sindsdien wordt WIYS ook in Nederland succesvol toegepast. Sandra Tinge van SanTiKi Coaching behoort tot deze eerste groep in Nederland.

Heb je vragen?

Is het voor jou tijd voor een volgende stap? Vrijblijvend meer informatie of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met mij op. Ik sta graag voor je klaar.

E-mailadres: info@santikicoaching.nl
Telefoonnummer: 06 125 93 159